fredag 4 april 2014

Likabehandlingsplanen på väggen

På väggen i lekrummet finns en plansch om Barnkonventionen och även ett utdrag ur verksamhetens Likabehandlingsplan, dvs på väggen sitter det förhållningssätt som alla i verksamheten ska ha i ett förebyggande syfte.

 
I uppdraget i den pedagogiska omsorgen ingår det att följa Läroplanen för förskolan 98/10 (även om denna bara är vägledande) och där står det att:
  • "En viktig uppgift för förskolan är att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingarna som det svenska samhället vilar på. Var och en som verkar inom förskolan ska främja aktning för varje människas egenvärde /.../ Människans okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan ska hålla levande i arbetet med barnen." (s. 4) 
  • ”Inget barn i förskolan ska utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning hos någon anhörig, funktionsnedsättning eller annan kränkande behandling. /…/ respekt och aktning för varje människa oavsett bakgund.” (s.4)
Men verksamheten styrs även av Diskrimineringslagen och Skollagen och genom detta behöver det finnas en plan mot kränkande behandling, en plan som motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter. Och det är utifrån det här som Likabehandlingen skrivits och det är utifrån det förebyggande arbetet som dessa texter sitter på väggen i lekrummet. 

Ha det bra!
Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar