fredag 26 april 2013

P i bokstavspåsen

Den här veckan har började vi med ett projekt - bokstavspåsar.

Tanken är att vi ska gå igenom hela alfabetet, en bokstav per vecka, och att barnen ska få möta bokstäver och ord på olika roliga sätt.

Vi började med bokstaven P i måndags. I en tygpåse hade jag stoppat ner alla möjliga aktiviteter som började på P. Pärlor, penna & papper, ploppspelet, prickkort, plånbok & pengar och pinnar. Jag hade även lagt i en liten påse med mindre saker som börjar på P: bokstavsmagneten P&p, några pärlor som såg ut som paprikor, sångkortet med Petter sprattelgubbe, bokstavskort P&p, en Pippi Långstrump docka och en pepparkaksgubbe.

Jag visade påsen och berättade att vi skulle prata om bokstaven P. Sen utforskade vi det som barnen tyckte var kul. Vi sjöng sången, målade på pinnarna och gjorde bokstaven P på ploppspelet. Fast pärlorna var roligast, speciellt de som såg ut som paprikor. Det ledde till en lek med mat och sen även till att vi gjorde halsband, vilket ledde till att istället klippa små små bitar av snöret till halsbandet. Till lunch blev det pasta och efter maten klistrade vi ihop ett pappers-pussel-P på ett stort papper.



I tisdags läste vi Pettson böcker (sittande i puffen) och så la pussel. Efter lunchen åt vi päron. På onsdags pratade vi lite om Pippi, mer hann vi inte med eftersom vi fick besök av Anna. Vi åt i och för sig pumpafrön tillsammans med mellis men jag tror inte att jag tog upp att pumpafrön börjar på bokstaven P.

I tordags tog vi fram alla bokstavsmagneter och en ugnsplåt (som magneterna fäster bra på och så slipper vi att magneterna åker in under kylen). Det blev många långa ord med många olika bokstäver i.  Och så tog vi fram siffermagneterna också. Det var mycket att upptäcka tex att 2 nästan såg ut som S. Sen blev det soppa och pannkaka till lunch.

Idag har vi inte hunnit med något ännu. Kanske blir det lite mer Pettson böcker i eftermiddag när vilan är slut?

Ha det fint!
Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar