fredag 27 december 2013

I naturen

Vi har förmånen att bo i naturen, precis in på skogen, och med getter och höns hos grannen. När vi går ut kan vi inte undvika att vara i naturen. Här är några bilder från hösten som inte blivit publicerade ännu:

Den här dagen pratade vi om träden och tittade på hur höga de var. Vi fick även syn på att ett av träden hade en skada på stammen och att just det trädet kanske var dött, och då sa vi att man kan såga ner det och göra det till ved som kan eldas i vedspisen i huset.


En annan dag tog vi med oss våra gamla äpplen till skogen och la ut till djuren i skogen. Dagen efter gick vi dit igen för att se om de fanns kvar, men alla äpplena var borta. Vi samtalade om vem som hade ätit upp dem, kanske var det en varg trodde ett barn. Eller var det rådjuren eller fåglarna eller räven?



Vi har en eldstad i ett av rummen och ibland hjälps vi åt att bära in ved. Mellan vedträden hittade vi en lite spindel och då funderade vi på om den skulle frysa nu när vi tog med veden som den gömt sig i.



På en av våra promenader fick vi se när grannen använde sitt sågverk och sågade upp virke. Det roligaste var nog att få se när han lyfte stockarna från vagnen med hjälp av en kran som satt på traktorn.


Det här och mycket mer får vi vara med om på dagarna.

Lpfö 98 rev (2010):
Rubrik: Utveckling och lärande
"Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för förskolans verksamhet. Den ska utgå från barnens erfarenhet, intressen, behov och åsikter." (s.9)
Varje barn ska utveckla "intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra." (s.10)

Ha det fint!
Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar